joi, 12 martie 2015

Recenzie - Copiii întunericului


Neamul Corbilor – Vol. 1: Copiii întunericului
Autor: Lavinia Călina.

Cartea o puteți comanda aici

“Tu cât de mult te poți ascunde de magie?”
   Roxana și Nicol, două adolescente cu personalități aparent diferite, devin cele mai bune prietene după o noapte în care viața li se va schimba complet. Împărtășind același secret, ele vor încerca timp de mai mulți ani să ducă împreună o existență cât mai banală, cotidiană, pentru a se ascunde de cei care le doresc, probabil, moartea.
   Dar chiar secretul nu este ceea ce pare. Devenite pioni în mijlocul unei confruntări seculare între cele mai puternice neamuri de vrăjitori, cele două tinere au de ales între a fugi mereu sau a-și înfrunta adversarii. Întunericul este însă foarte aproape, mult prea aproape…
   Magie și acțiune, răsturnări de situație, intrigi țesute de veacuri, iubiri blestemate; un creuzet al coșmarurilor devenite realitate, în care moartea pândește din colțul oricărei străzi, în ochii oricărui trecător și chiar din adâncul propriului suflet. Lupta abia a început, iar Neamul Corbilor este mai decis ca niciodată să fie cel care va câștiga supremația asupra întregii lumi.Părerea mea:

    Povestea celor două personaje debutează în adolescență, într-o seară ploioasă de vară. Cele două sunt eleve la același liceu, locuiesc în același sat, dar caracterele lor opuse le împing în direcții diferite. Roxana e cea cuminte, e cu capul pe umeri, muncește cu jumătate de normă să-și ajute familia și e foarte bună la învățătură. Nicole e cea zănatică, ascultă rock, își urăște satul și locuitorii lui, e rebelă, dar ce m-a impresionat la ea e faptul că a reușit să fie foarte puternică în multe situații. Cele două adolescente devin prietene bune după întâplare  tumultoasă în parcarea fast-food-ului în care lucra Roxana(nu vă spun mai multe că e un twist acolo și vreau să-l aflați citind cartea)    Toate astea se întâmplă în trecut, iar începând cu al doilea capitol suntem aduși în prezent. Fiecare capitol e povestit alternativ, fie de Roxana fie de Nicol, ceea ce mi s-a părut super deoarece am putut înțelege mai bine fiecare personaj în parte. Au trecut 7 ani de când viața lor s-a schimbat complet. Roxana pare mult mai stăpână pe sine, iar Nicol... ei bine, e cam aceeași, doar că are au copil(Ovidiu) cu un tip pe care nu prea îl suportă.    Îmi place că până să își intre magia în pâine vedem și diverse probleme cu care se confruntă fetele în viața de zi cu zi, ceea ce face acțiunea să pară credibilă și nu trasă de păr cum am mai întâlnit în multe romane Fantasy. Cele două abia se descurcă cu banii, Roxana are probleme la locul de muncă, iar Nicol încearcă mereu să de Radu (tatăl lui Ovi) să-i ceară pensia alimentară.

   Revenind la magie. În carte e vorba de cinci neamuri de vrăjitori: Neamul Lupilor, Șoimilor, Cerbilor, Roibilor și Corbilor. Dintre toți Corbii sunt cei mai răi, dar pe măsură ce citești îți dai seama că nici restul nu sunt departe. Bunica Nicoletei (ups! Nicol), îi povestește Roxanei despre vrăjitori și cum prima fată moștenește puterea de la mamă. Tot ea ne spune și cum au luat ființă cele cinci neamuri (am căutat și eu pe net faza cu Ulița vrăjitoarelor din Cluj, iar faptul că totul pleacă de la o chestie reală îi dă un plus romanului).   Problemele cu banii persistă, iar din disperare, plus că e și șantajată, Nicol face un târg cu Andreea, o tipă din Neamul Corbilor. Trebuie să menționez că nu am suportat-o pe Andreea din prima clipă în care apare în carte. Evident colaborarea dintre Nicol și neamul Corbilor are consecințe, iar conducătorul lor o vizitează personal pe Nicol.     Apar și doi vrăjitori din neamul Lupilor, Liviu și Ștefan, care complică și mai mult lucrurile, dar fără de care Roxana și Nicol nu ar fi scăpat de Corbi. Împreună cu ei e și Monica, un personaj care mie mi-a fost tare drag. Tipa e oarbă, dar poate vedea viitorul, o putere asemănătoare are și Roxana, doar că Monica și-a dezvoltat abilitățiile în timp ce Roxi a încercat să le ascundă. Între Monica și Ștefan e o poveste de dragoste frumoasă și interzisă, căci aparent dacă juri credință unui neam nu te înmulțești cu altul. 
    Toată acțiunea e nebună în cartea asta, iar finalul e demențial. Adică să fim serioși, am rămas eu mască la finalul Ultimului avanpost, dar asta a fost și mai dur și mai sărit de pe fix decât îmi puteam eu imagina. Știu că va mai dura mult până să apară volumul doi, dar mă roade curiozitatea. Adică am atât de multe întrebări: se mai întâlnesc Roxi și Nicol? Ce se va întâmpla cu Ovi? Se va răzbuna Ștefan?  Se va adeveri visul Roxanei?   O mare nebunie, dar vă recomand cartea asta. E o lectură ușoară, antrenantă, e plină de acțiune și răsturnări de situație. I-am dat 5 stele pe Goodreads, deși vroiam să-i dau 1 căci m-a supărat partea cu Monica și Nicol :)) 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu